AI en zelfbeeld
De opkomst van de AI-trend op sociale media lijkt in eerste instantie leuk en onschuldig. Echter, er schuilt een negatieve kant achter deze trend. De AI-generator geeft vaak geen realistisch beeld van de persoon die deze gebruikersoptie gebruikt, zoals bijvoorbeeld lichamen dikker of dunner worden afgebeeld dan in werkelijkheid. Dit kan leiden tot het idealiseren van ons uiterlijk en het ontwikkelen van onrealistische schoonheidsnormen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor het zelfbeeld en mentale welzijn als er vervolgens weer naar de realiteit gekeken wordt. Mensen kunnen hierdoor vervolgens een onbereikbaar schoonheidsideaal nastreven, wat kan leiden tot negatieve gedachten over zichzelf en zelfs tot minderwaardigheidscomplex en/of depressie.
https://psycholoog.nl/blog/hoe-de-ai-trend-ons-zelfbeeld-verder-verstoord/
Ai gegenereerde afbeeldingen van de perfecte man en vrouw




De invloed van sociale media op AI-kunst is opvallend als het gaat om het weergeven van het menselijk lichaam. AI’s beeld van “ideale” lichaamstypes, gebaseerd op sociale media en het internet, laat zien dat er veel onrealistische waarden zijn. Ongeveer 40% van de door AI gegenereerde afbeeldingen tonen onrealistische lichaamstypes, met een voorkeur naar bepaalde kenmerken zoals blond haar, bruine ogen en olijfkleurige huid.
Het onderzoek wijst op de invloed van sociale media op lichaamsbeeld en zelfbeeld, niet alleen bij jongeren maar ook bij volwassenen. Dit onderzoek is uitgevoerd met de AI-beeldgeneratoren Dall-E 2, Stable Diffusion en Midjourney. Die produceerden grotendeels onrealistische afbeeldingen van zowel mannelijke als vrouwelijke lichamen, gebaseerd op de idealen die zij gevonden hadden op sociale media en het internet. Het perspectief van AI op “ideale” lichaamstypes verschilt echter wel van dat van sociale media, want AI beschouwd meer kenmerken als ideaal.
Perfectioneren van perfectie


Het ideaal van perfectie is onrealistisch en zelfs degenen die worden beschouwd als perfect volgens de heersende schoonheidsnormen, worden onderworpen aan digitale manipulatie. Met een nieuwe AI-tool genaamd FAL Detector, ontwikkeld door UC Berkeley en Adobe Research, kunnen manipulaties in foto’s gevonden worden, met name die bewerkt zijn door de “Face-Aware Liquify” photoshop-tool. Van magazinecovers van bekende vrouwen zoals Jennifer Aniston, Beyoncé en Angelina Jolie, wordt aangetoont dat bijna de helft duidelijk bewijs vertoont van bewerkingen, zoals veranderingen aan de kaaklijn, mondhoeken en lippen.
Standaarden en idealen van AI
De idealen op internet, met name sociale media zijn vaak onrealistisch en niet representatief voor de diversiteit van mensen. Zowel mannen als vrouwen voelen de druk om aan deze normen te voldoen, wat kan leiden tot mentale problemen. De opkomst van de body-positivity-beweging wordt besproken als een tegenreactie op de normalisatie van deze standaarden, met meer aandacht voor diversiteit en acceptatie van verschillende lichaamstypes. Er wordt gewaarschuwd voor de gevaren van filters en fotoshop op sociale media, die het zelfbeeld kunnen verstoren. Hiervoor zijn AI-algoritmen onderzocht die ervoor zorgen dat deze foto’s genormaliseerd worden, waarbij de heersende schoonheidsidealen van de samenleving zijn vastgesteld, verdere druk kan leggen op individuen om aan deze normen te voldoen.
https://www.metrotime.be/nl/what-about/ai-hoe-beinvloedt-technologie-ons-zelfbeeld