Veel mensen geven de schuld van al de negatieve effecten die AI heeft op het zelfbeeld van mensen aan AI. Dit is echter volstrekt ongerechtvaardigd, het is de schuld van de mens zelf. De mens heeft op meerdere manieren ervoor gezorgd dat AI nu doet wat het doet, namelijk het ‘perfectioneren’ van mensen wat voor minderwaardigheidscomplexen zorgt.
In eerste instantie ligt natuurlijk de schuld natuurlijk bij de makers van AI en deze filters. Zij hebben ervoor gezorgd dat dit aanvankelijk kon gebeuren. De filters en bewerkingsopties die door hen gecreëerd zijn zijn in eerste plaats de oorzaak van dit probleem. Toen kunstmatige intelligentie uitkwam werd dit gezien als een grote vooruitgang die onze technologie op een hoger niveau bracht. Toen deze technologie vervolgens toegepast werd op sociale media werd dit als iets dat mooi en hilarisch was gezien. Later werd pas duidelijk dat deze nieuwe filters en bewerkingsapps ervoor zorgden dat gebruikers steeds meer bezig waren met zichzelf en hun leven te perfectioneren. Dit zorgde voor, onder meerdere, minderwaardigheidscomplexen en negatieve zelfbeelden. De fabrikanten hadden van tevoren niet over deze gevolgen nagedacht, maar nu is het te laat. De schuld zou dus allereerst bij de makers liggen.
Vervolgens beginnen dus alle gebruikers deze functies te gebruiken, want ze zijn er nou eenmaal. Ze modificeren hun foto’s en uploaden deze vervolgens. Door dit te doen normaliseren ze het gebruik van door AI gemodificeerde foto’s en/of video’s waardoor al hun volgers denken dat dit een standaard is. Waar ze eerst zichzelf al vergeleken met ‘mooiere’ mensen, die dan nog wel echt bestonden, moeten ze zich nu ook nog vergelijken met personen van wie de content zeer geavanceerd bewerkt is, of dat zij/hij niet eens echt bestaat omdat de hele persoon gemaakt is door AI. Dit verspreid de trend, waardoor de schuld in de tweede plaats bij de gebruikers ervan moet liggen, al moet er wel gezegd worden dat zij minder bewust zijn van de gevolgen dan de fabrikanten.